Mijn fietstocht naar Santiago de Compostela.

Een wens van mij die al 20 jaren geleden ontstond. Nu ik met pensioen ben heb ik het besluit genomen om te gaan.

 Na overleg met mijn vrouw Marjan besloten om niet alleen te gaan.Via internet viel mijn oog op een sponsorfietstocht voor e- bikers naar Santiago.

 Doel van de reis is Beleven , Bewonderen en Sponsoring. Het sponseren is bedoelt voor mensen die onder begeleiding een reis naar Lourdes of Rome kunnen beleven.

Vrijwilligers  begeleiden ons met een  aanhanger waarmee de fietsen  en catering voor onderweg worden verzorgt. Onze overnachtingen zijn in hotels geregeld.

 Na vele maanden van voorbereiding verzameld onze groep van 9 personen zich bij de St. Jan in den Bosch. Hier krijgen wij de zegen van de bisschop zodat we veilig op weg kunnen richting Santiago.

Onze tocht gaat over grote delen van de Camino, de weg naar Santiago.

 Za. 10 aug.2019.

Onze eerste overnachting is in het klooster van Scherpenheuvel.

Onze tocht gaat via Scherpenheuvel, Maubeuge, Reims, Romilly sur Seine ( langs de Marne), Nemours ( naar Chateua Fontainebleau),  Orleans ( Jeanne D’Arc) Tours ( langs de Loire), Poitiers, Champniers, Libourne, Cazeres Sur L Ádour, en op woensdag 21 aug. naar Lourdes.

Een heel mooie tocht samen met fijne mensen over minder goede Belgische wegen en ontbrekende fietspaden in Frankrijk . Maar wel met mooie belevenissen door en langs prachtige natuurgebieden , de vele mooie kerkjes en monumenten, de steile beklimmingen en afdalingen zijn onvergetelijk.

Helaas moet ik hier afscheid nemen van mijn fietsgenoten.

 Enkele dagen voor mijn vertrek uit den Bosch kreeg ik te horen dat ik de enige fietser naar Compostella was. Wat nu?

 Vanuit Den Bosch vertrok op za. 10 aug. een groep wielrenners die ook o.b.v. een aanhanger met vrijwilligers deze fietstocht “Langs Oude Wegen” maken. Afgesproken om met hen vanuit Lourdes verder te fietsen. Hun fietstocht gaat over de Camino , de weg naar het graf van de Heilige Jacobus , door de Ardennen, Vogezen , Zuid –Frankrijk door de Pyreneeën naar Santiago de Compostela.

De snelheid ligt natuurlijk een stuk hoger dan de mijne.

Hier heb ik met hen de afspraak gemaakt om samen te vertrekken. Misschien zagen we ons bij de geplande bevoorradingen. En zo niet, in het voor ons geboekte hotel op de route.

 Vrijdag. 23 aug.2019.

Samen vertrokken vanuit Lourdes naar Jaca. Een pittige rit met de Marie- Blanc en de Col de Somport. Vervolgens ging de route via Pamplona, Cordovilla, Logrono, Burgos, Fromista, Leon, Ponferrada, Sarria, naar Santiago de Compostella. Een prachtige tocht  over een grotendeels bergachtig parcours. Maar ondanks 8 lekke banden op wegen die op een maanlandschap leken, de hitte en zware beklimmingen , waarna als “toetje “ supersnelle afdalingen volgden , Onvergetelijk.

 Onvergetelijk ook het emotionele moment van het wegbrengen en afscheid nemen van de steen gevuld met as van mijn overleden broer Jan. Hij heeft me begeleidt in mijn stuurtas tijdens de tocht.

Een jaar lang hebben vriendin Marga  en ik samen met hem ups en downs mogen beleven. Hij was het die voor mij van vakantie in Santiago een schelp meebracht en het vuur deed aanwakkeren om de fietstocht te maken. Graag had ik er voor hem een mee teruggebracht. Helaas toen we een definitieve plek hadden gevonden in de Longstay te Weert overleed hij. Te snel voor mij.

Mijn besluit stond vast. Hoog in de Pyrieneen op Cruz de Fero heeft hij een mooie welverdiende plaats gekregen.

Zaterdag 30 aug. 2019

Aankomst in Santiago de Compostela .                            

Zondag 1 september heb ik mijn ”Compostela” opgehaald. Dit is een certificaat dat je overhandigd krijgt na het overleggen van stempels,  te verkrijgen   in kerken, gemeentehuizen , hotels of VVV kantoren.

Maandag 2 september

De vliegreis terug naar Schiphol staat gepland.

Moe maar voldaan! Een onvergetelijke tocht is ten einde.

Bedankt aan degenen voor alle medailles, steentjes , appjes en adviezen die ik van velen vooraf en tijdens mijn tocht heb meegekregen .

Gr. Har.